Mirroring cube

A mirroring cube between the entrances of Stedelijk Museum and van Gogh Museum

  • Concern won the pitch to transform a technical equipment room of the parking space underneath into an object that fits in better with the environment of the Museumplein. The idea behind this cube, refers to a concept of artist Aziz Bekkaoui. The cube is coated with a reflective chrome steel finish. The philosophy behind it is twofold: first, it is a way to deny an in essence undesirable object by absorbing the volume, via the mirrors, into the environment. On the other hand, by creating a mirror like this, the ambitious expansion of the Stedelijk and the Van Gogh Museum can be seen seen at a glance. The result is a beautiful mirrored cube, with a great attraction: passers-by, often stop to take pictures. On two sides of the cube LCD screens are integrated on which information about the museums is displayed. When nothing is displayed, they become part of the reflective surface.

  • location
    Amsterdam
    client
    Stedelijk Museum
    period
    2015
    status
    Built
    contractor
    Elmar staalbouw Montfoort
    photographer
    Gilian Schrofer
    team
    Elsa Geurtzen - graphic design
    Marianne van Montfoort - projectleader
    Maarten Meester - project architect
    Gilian Schrofer - designer