kdv2k

Daycare center House of Representatives (kinderdagverblijf Tweede Kamer) The Hague

  • Na uitgebreide locatiestudies voor een kinderdagverblijf binnen het complex van de Tweede de Kamer werd eind 2005 duidelijk dat de 7e en 8e etage van de perstoren hiervoor het meest geschikt waren. De 7e etage bevat het overgrote deel van het gevraagde programma voor 23 kindjes: speel- en slaapruimten voor 9 baby’s en 14 peuters en verder verdeel-, sanitaire-, kantoor- en opslagruimten. Op de 8e etage bevindt zich een dakterras dat als buitenspeelruimte is ingericht. De opdrachtgever vroeg om flexibiliteit en reversibiliteit. Daarnaast waren twee ontwerpuitgangspunten van belang; allereerst het transformeren van de 7e etage tot één nieuwe ruimte die een totaal andere sfeer zou moeten uitstralen dan die van de bestaande (standaard) kantoorruimten op de andere verdiepingen en daarnaast het maken van een ruimte die qua vorm en materialisatie zodanig aansluit bij het losse meubilair waardoor de eenheid (en daarmee de rust) wordt behouden en het ruimtelijke ontwerp niet ten onder gaat aan een kakafonie aan kleuren, meubilair en speelgoed. Om bovenstaande punten te kunnen realiseren zijn de speel- en slaap- ruimten en de verdeelruimte opgevat als nieuwe ‘houten meubels’ die in de bestaande ruimte zijn geplaatst. In deze ruimtes is gewerkt met afgeronde hoeken, natuurlijke materialen en bescheiden kleurgebruik. Door hout te gebruiken kan op eenvoudige wijze aansluiting worden gevonden bij het te plaatsen losse meubilair, dat ook grotendeels uit hout bestaat. De sfeer in de speelruimten is er één van rust en geborgenheid waarbij door het aanbrengen van lamel- achtige patronen in zowel vloer, wand als plafond voldoende prikkels aanwezig zijn voor de kindjes. Tussen de nieuwe schil van het meubel en de bestaande constructie ontstaat een zogenaamd ‘poché’ waarin de technische voorzieningen, de kastruimten en alle overige ruimten zich bevinden. Deze zijn in verschillende kleuren uitgevoerd. Door openingen te maken in de schil van het meubel ontstaat de interactie tussen speelruimten en de wereld daar buiten, zowel in ruimtelijke- als in functionele- en klimaattechnische zin.

  • location
    Lange Poten 4 | The Hague
    client
    Tweede Kamer der Staten Generaal (House of Representatives) Den Haag
    floor area
    256 m2
    period
    2009
    status
    Built
    contractor
    Bergen Henegouwen bouw Den Haag
    photographer
    Levien Willemse
    team
    Maarten Meester - architect
    Winfried van Zeeland - architect
    Alfons van Breukelen - projectmanager
    Marko Stout - project leader
    Elmer Gouw - draftsman
    Wim van Dam - mechanical engineer
    Ronald Ramsoedh - mechanical engineer
    Henk Oosterwijk - electrotechnical engineer